En skördefest varje gång!
Tänk dig en klassisk torgmarknad. Luften är full av spännande dofter av nybakat bröd och färska grönsaker. Bland torgstånden trängs kunder som handlar och pratar med traktens producenter om odling och uppfödning. Du strosar omkring i ett hav av färger och får smaka lokala specialiteter som annars är svåra att finna och varorna på marknaden är de färskaste du kan få tag på!
En unik marknad
Det stora utbudet av ekologiska produkter, den vänskapliga atmosfären och utbudet som följer årstiderna gör marknaden speciell, men vi har också två regler som gör oss unika.
• Den ena regeln innebär att lantbrukaren du handlar av måste ha odlat eller fött upp det som säljs på marknaden. Samma sak gäller huvudingrediensen i förädlad mat, som sylt eller korv.
• Den andra regeln säger att varorna måste vara närproducerade, vilket innebär att gårdarna måste ligga inom ett avstånd av 250 km från marknaden
En amerikansk idé
Bondens egen Marknad växte fram i USA under 1970-talet och spred sig snabbt över Europa. En av anledningarna var troligen de stora matskandalerna under den tiden. Ursprunget var Farmers Market som startade i Los Angeles redan 1934. Idag finns det över 400 lokala marknader bara i Storbritannien och liknande marknader finns även i Kanada och Australien. Sveriges första marknad startade i Stockholm år 2000 och idag finns det 23 marknader spridda över hela landet!
Vi minskar matmilen
Med det menar vi det antal mil som maten rest för att hamna på din tallrik. Här hos oss blir det korta transporter och få matmil. Hos oss behöver din mat aldrig resa mer än max de 25 milen vi har som regel för våra marknader. Ofta kan det röra sig om bara några kilometer beroende var i landet man odlar och bor!
Bra för alla
Ännu en fördel med marknaden är att vi sprider kunskap och förändrar attityder. Möjligheten att möta och prata direkt med matproducenten om odling och djuruppfödning har gjort marknaden mycket populär. För producenterna själva är det också positivt med en marknadsplats utan mellanhänder. Blandningen av småföretag och ekologiska lantbruk gör också att det blir en stor variation och bredd på produkterna.
Ett hållbart samhälle
I föregångsländerna, USA och England, har marknaden fungerat som en dörröppnare och katalysator för budskapet om ett hållbart samhälle. Där är det Stadsdelsförvaltningarna som tagit initiativet till marknaderna, något som gynnat kommunerna. Marknaderna har gjort succé genom att bland annat skydda och marknadsföra traktens specialiteter. I dessa länder sågs marknaden från början som ett hot av livsmedelshandeln. Nu har de istället börjat se fördelarna och inlett samarbeten med gårdarna för att få tag i närproducerade specialiteter. Detta sker, till vår glädje, även här i Sverige idag!
Och ett kulturarv
I mitten på 1900-talet fanns det fortfarande många lokala specialiteter i Sverige men dagens storskaliga handel gör det svårt för små producenter och små produkter att överleva. Landsbygdsföretagen försvinner i snabb takt trots att många idag efterfrågar dem och deras produkter. Här på marknaden kan man som liten företagare testa en ny produkt eller ta upp en gammal traditionell produkt och sälja direkt till kunderna, utan kostnadsslukande mellanhänder. På så vis bevarar vi och håller kulturarvet vid liv, men samtidigt skapa vi också nya traditioner!