Malmö Drottningtorget - Media

Under åren har vi funnits i olika tidningar, radio- och tv-program. Vi har också haft besök av både svenska och internationella journalister. Vi känner att vårt koncept är uppskattat av många och ligger helt rätt i tiden. Människor börjar bry sig om var maten kommer ifrån och hur den är producerad.

Det var så det började

Bondens egen Marknad eller Farmers Market som startade i USA på 70-talet och i Storbritannien på 90-talet har blivit något av en folkrörelse med livsstilstrend. Den första marknaden startade i Stockholm hösten 2000. Ett år senare startade
Bondens egen Marknad på Drottningtorget i Malmö först som ett projekt av en arbetsgrupp med representanter från LRF-Skåne. Hushållningssällskapet, Naturskyddsföreningen, John Higson Ltd.
Malmö stad, Ekologiska Lantbrukarna i Skåne m fl.
Egentligen så var det en grupp bönder utanför Trelleborg som startade en Farmers Market i början av 90-talet. De körde in till ett bostadsområde i Malmö och sålde sina produkter. Tiden var inte mogen då, så de slutade.

Säkert koncept

Bondens egen Marknad arbetar efter ett nationellt koncept och regelverk. Det innebär mat producerad inom en radie av 250 km direkt från en bonde till konsument. Det är inte alla bönder som får vara med på Bondens egen marknad, bara de som själva tillverkat sina produkter och uppfyller våra kriterier. Det är detta som gör Bondens egen Marknad så unik. Det finns många mervärden med att handla närproducerat. Full spårbarhet, stödja småskaligt företagande, hålla en levande landsbygd öppen, kortare transportavstånd, färre förpackningar är starka argument och mervärden för maten på torget!

Vårt uppdrag

Idag arbetar vi som ett väl fungerande nätverk och lever av egna medel och eget arbete. Det funkar för vi alla bönder tror på närproducerad mat och har en stor passion för småskaligt mathantverk. Vi älskar helt enkelt mat från den skånska myllan. Mat producerad med mycket kärlek och omtanke. Vi producerar sådan mat som vi själva vill äta och alla borde äta. Vi älskar helt enkelt mat!

De bästa smaker och dofter hittrar du på Bondens...

Maten på torget är något av det fräschaste du kan äta. Det är en speciell känsla av att handla de första nyskördade äpplena, päronen, plommonen eller bären. Man känner doften från jorden eller av nyskördat. Hela tiden så skapas det nya produkter och smaker. Prova nästa gång några av våra spännande och smaker. Här finns allt från nordiska smaker till heta smaker från Sydamerika. Givetvis tillverkade av bönderna själva!

Bönderna på torget

Det är ett härligt och duktigt gäng bönder och mathantverkare som finns på torget. Några av dem är tredje generation torghandlare. Fram till mitten av 60-talet bedrevs det torghandel på Drottningtorget. Sedan var torget och området runt om torget öde tills Bondens egen Marknad startade 2001. Sen starten har denna del av Malmö blomstrat upp kring torget.

Handla mängder av nyskördat till...

På Bondens egen Marknad kan du handla allt från nyskördade grönsaker, solmogna tomater i olika färger och former, nyplockad svamp, ägg, frukter, bär, raps- och senapsprodukter, heta chutneys, gott om olika marmelader och sylter, nektar, saft av olika bär, nybakat bröd, cider, till nyslungad honung, ull och skinnprodukter, kött & charkprodukter av nöt, utegris, ungtupp, lamm, hjort och struts, sillinläggningar, kryddor, örter, blommor, perenner, goda ostar, nyttiga oljor, mustigt rågbröd, nyttiga långsamtjästa surdegsbröd till syndigt goda lavendelkakor mm.

Prisbelönad mat

Flera av bönderna, deras varor och själva marknaden har fått flera fina utmärkelser under åren. Malmö stads Miljöpris 2002, nominerade till Skånemejeriers ”Första fröet 2005”, Skåneländska Gastronomiska Akademiens Diplom 2009, är några av utmärkelserna av marknaden. Vi blev utsedda till ” Årets Mötesplats i Skåne 2010” av Magasinet Skåne.

Missa inga marknader!

Anmäl dig för en påminnare inför nästa marknad.

Här hittar du vad som händer just nu på din marknad!